Wetenswaardigheden Terug

Wetenswaardigheden

Wout den Breems

Wetenswaardigheden is een rubriek waarin van tijd tot tijd mededelingen van het bestuur worden gedaan als de Historische Vereniging ten strijde trekt om ons historisch erfgoed te behouden. Natuurlijk melden we ook graag positieve gebeurtenissen. En die zijn er!

In het vorig Tijd-Schrift deed ik u uitgebreid verslag van allerhande zaken. De ruimte in deze uitgave is vanwege de Open Monumentendag informatie beperkt en ik zal mij daarom beperken tot het melden van een positieve gebeurtenis. Op 21 juni, tijdens het Loggerfestival, werd ik getipt over het voornemen van het Albeda College om het fraaie schoolgebouw aan de Willem Beukelszoonstraat 62 te gaan verkopen. In 2005 werd het schoolgebouw voorgedragen als gemeentelijk monument en zou de gemeente Vlaardingen tot aanwijzing overgaan. Echter, na een juridische bezwaarprocedure van het Albeda College tegen de aanwijzing, is het verlenen van de status van gemeentelijk monument niet doorgegaan.

De HVV heeft na de betrouwbare tip direct actie ondernomen en het College van B&W verzocht de aanwijzing weer ter hand te nemen. Enige informatie over onze activiteit kwam terecht in de gemeenteraad en zo werd er tijdens de raadsvergadering van 2 juli j.l. een motie door de SP ingediend, ondersteund door PvdA en Groen Links, om het gebouw weer als gemeentelijk monument aan te wijzen. Met grote meerderheid werd de motie met 26 stemmen voor en 5 tegen aangenomen.

Deze onverwachte steun uit de gemeenteraad, waaruit blijkt dat ook onze raadsleden de stad Vlaardingen en haar historie lief is, doet de HVV natuurlijk bijzonder goed! Met elkaar moet het toch lukken om de historie van onze stad op velen fronten steeds meer zichtbaar te maken.

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding