Boekbesprekingen Terug

Boekbesprekingen

‘(Vlaardingse) Affiches uit de collectie van het Streekmuseum Jan Anderson’, samengesteld door Jan Anderson. Dit is deel 20 in de serie ‘van ’t Oft naar ’t Oofd’. Geen verhaal dit keer, maar alleen maar plaatjes met bescheiden bijschriften. Hoe vaak zal u, net als ik, zeggen: O ja, dat herinner ik me nog! Fragmenten uit de Vlaardingse geschiedenis, ingebed in de landelijke, in beelden gevangen. Leuk om te zien, te krijgen, te geven… en dat voor maar € 2,50. Bij het Streekmuseum en de Vlaardingse boekhandel.

‘De Oude Lijnbaan’ door Max Thurmer. Jawel: deel 22 van ‘van ’t Oft naar ’t Oofd’. Jan Anderson weet van geen ophouden. Maar dit is wel een bijzonder nummer: het werd de leden van de HVV als geschenk aangeboden ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de (mede door Jan opgerichte) vereniging. Een leuk boekje, de geschiedenis van de touwslagerij / touwfabriek De Oude Lijnbaan in een notendop. Aardige anekdotes, mooie geschiedenis, jammerlijke teloorgang. Toch een verdwenen Vlaardings’ trots – trossen die de wereldzeeën hebben bevaren. Zo zie je maar weer: geef een typisch Vlaardings bedrijf niet in buitenstedelijke handen! Voor wie nog geen lid is van de HVV is ook dit boekje bij het Streekmuseum en de Vlaardingse boekhandel te koop voor € 2,50.

‘De renaissance van de visserij’, door Jan P. van der Voort. Dit boeiende boek volgt een interessante benadering om de ontwikkelingen in de zeevisserij te bekijken aan de hand van een serie internationale tentoonstellingen, zowel specifieke visserijtentoonstellingen en meer algemene, zoals wereldtentoonstellingen. De eerste van de reeks was in Amsterdam in 1867 en er volgden er nog 14 tot aan Antwerpen 1907. De uitgebreide beschrijving van de Nederlandse, en vooral Vlaardingse, deelname aan de tentoonstellingen laat zien hoe veranderingen in de visserij zich niet snel, maar wel gestaag voltrokken. En hoe ook Vlaardingse reders daaraan belangrijk bijdragen leverden. Heel veel materiaal behoort tot de collectie van het Vlaardings Museum (van toen het nog ‘gewoon’ Visserijmuseum heette…). Onder meer veel oorkondes en penningen die gewonnen zijn door Vlaardingse visserij-ondernemers, waarbij met name H. Kikkert zeer regelmatig in de prijzen viel. Het boek is rijk geïllustreerd met deze onderscheidingen, affiches van de tentoonstellingen en tekeningen en – later – foto’s van de opstellingen. Wat ik niet wist: het model van de zeillogger dat jarenlang in het Visserijmuseum heeft gestaan is in 1892 voor een van deze tentoonstellingen gemaakt, en heeft daarna regelmatig te pronken gestaan op diverse plekken in de wereld. Jammer dat we het nu (even…?) niet kunnen bekijken, want deze informatie maakt het extra boeiend. Nu moeten het doen met de plaatjes in het boek, dat € 19,50 kost en in de boekhandel en in de webshop van het Museum Vlaardingen (www.museumvlaardingen.nl/78-Webshop) te verkrijgen is. Het vormt deel 2 in de Hoogendijkreeks. Deel 1 verscheen in 1995 – het is niet te hopen dat we weer zolang op deel 3 moeten wachten!

Eric van Rongen

 

 

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding