Boekbesprekingen Terug

Van Penning tot Rijke 1936-2011. 75 jaar watersportvereniging “De Bommeer” Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van watersportvereniging “De Bommeer” verscheen in 2011 een fraai jubileumboek. In de zomer van 1936 lagen een aantal zeilers uit te puffen van een onderlinge wedstrijd. Een van hen kwam toen met het idee om een zeilvereniging op te richten. Het idee kreeg bijval en zo werd op 6 november 1936 in het Handelsgebouw aan de Parallelweg de watersportvereniging “De Bommeer” opgericht. Thans een bloeiende vereniging met zo’n 400 leden. In het jubileumboek zijn veel leuke wetenswaardigheden over het reilen en zeilen van deze 75-jarige vereniging te lezen. Anekdotes en de vele foto’s, waarvan een groot deel in kleur, geven tevens een mooi beeld met wat een plezier veel Vlaardingers de watersport beleefde. Ook voor degene die niet in het bezit zijn van een boot is dit jubileumboek de moeite waard. Ten slotte is het een mooi stuk Vlaardingse geschiedenis en de liefhebber daarvan komt dan zeker aan zijn of haar trekken. Weliswaar een verlate aandacht aan onze jubilerende watersportvrienden, maar zeker nog een aansporing waard om dit mooie boek bij Pontier plantage boekhandel aan te schaffen. Voor € 10,- (incl. een fraaie DVD) bent u de eigenaar.

(Wout den Breems)

Even terug naar toen… Film over de katholieke verkennersgroep Sint Willibrordus 1945-1968. Ooit was Ton Werkman enthousiast lid van de katholieke verkennersgroep Sint Willibrordus. Met plezier denkt hij terug aan de periode dat hij lid was van deze beweging. Ton Werkman was voor zijn pensioen reclameontwerper met veelsoortige opdrachtgevers, onder wie Shell Nederland, gemeente Vlaardingen en Conference Centre Koningshof. Vanuit die achtergrond ontstond bij hem het idee om een document te maken over alles wat er zich in en rond de Sint Willibrordusgroep heeft afgespeeld. Het resultaat is terug te vinden op twee dvd’s met in totaal drie uur film.
Ton verrichtte veel onderzoek naar de geschiedenis van de verkennersgroep; hij verzamelde foto’s en documenten en interviewde niet minder dan zesentwintig oud-leden, waaronder een van de oprichters: Louis Pietersen. Alle geïnterviewden komen in beeld met hun eigen herinneringen, waaronder vermakelijke anekdotes. Aan de film is te zien dat de geïnterviewden het leuk vonden om weer eens in de geschiedenis van de verkennersgroep te duiken. Ze spreken erover als iets dat hen veel deed: ‘Het was een stukje van ons leven. Je kon je niet indenken dat er ook wel jongens afgingen.’
Veel van de verhalen gaan natuurlijk over de zomerkampen die ieder jaar plaatsvonden, over de weekends, over al die verschillende locaties (troephuizen) waar de groep gehuisvest is geweest. En ook over feesten, het inzamelen van geld en nog veel meer.
Interessant is te horen hoe een en ander is ontstaan. Een  prominente rol speelde daarin de Sint Willibordusschool aan de Boslaan, ooit ook in gebruik als troephuis. Geïnspireerd door meester Boudens was daar een groep jongens en meisjes die een soort gezelligheidsvereniging vormden en zich de Boslaners noemden. Deze groep, die ontstond voor de Tweede Wereldoorlog, is in 1945 de basis geweest voor de oprichting van de Sint Willibrordusgroep. De Boslaners leverden ook het nodige kader.
Louis Pietersen herinnert zich de groep Boslaners nog heel goed en ook het lied dat ze vaak zongen. Op de dvd laat hij dat luid en duidelijk horen: ‘Wij zijn jong en vol van idealen…’
De film geeft een goed beeld van hetgeen zich in drieëntwintig jaar heeft afgespeeld en ook van de  onafwendbare opheffing in 1968. Er kwam een einde aan de verzuiling en daarmee aan de katholieke Sint Willibrordusgroep die opging in de seculiere Vlaardingse padvindersvereniging.
Hoewel de film voor een belangrijk deel bestaat uit de  interviews worden ook zo’n vijfhonderd foto’s getoond. Daarmee wordt de film een document met, voor mensen die ooit te maken hebben gehad met de groep, een nostalgische tocht door hun eigen geschiedenis. Daarnaast is het een document dat in de archieven van de gemeente Vlaardingen en Scouting Nederland niet mag ontbreken. De dvd kan voor € 25 (exclusief verzendkosten) worden besteld via e-mail willibrord2012@ gmail.com of telefoon 010-4354255.

(Jan Buijsse)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
Het Buizengat met hoekers en platgatsloep. Johannes Weiland, ca 1875. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding