Boekbesprekingen Terug

De afgelopen tijd zijn er weer een aantal interessante boeken over Vlaardingen uitgebracht..

Het eerste is ‘De wederopstanding van Pomona. De geschiedenis van een Vlaardings beeld’ door Klaas Kornaat. Dit fraai geïllustreerde boekje vertelt het verhaal van een van de  eerste grote kunstwerken die door de Gemeente zijn aangekocht om het stadsbeeld te verfraaien: een beeld van Pomona, de fruitgodin. Helaas waren niet alle stadgenoten even kunstminnend, en geleidelijk aan verdwenen steeds meer onder- en bovendelen van het beeld, totdat uiteindelijk alleen het torso overbleef, dat een roemloos einde vond in het struikgewas bij een school. De herinrichting van het Hof was voor kunstenaar Auke Bergsma aanleiding om ervoor te pleiten dat Pomona haar oorspronkelijke plaats in het Hof weer terug zou krijgen, en dat is met steun van de Gemeente gebeurd. Maar wel in de vorm waarin zij verkeerde: dus alleen de torso. In die zin is het ook een aanklacht tegen vandalisme, alhoewel dat in het boek niet zo wordt aangegeven. De publicatie, waarin ook uitgebreid wordt ingegaan op wie Pomona was en hoe zij op verschillende manieren in de kunst is vereeuwigd,  is te verkrijgen bij de Vlaardingse boekhandel voor € 9,95.

Het tweede boek is ‘Neergestort in de Holierhoekse Polder. Het verhaal van de Wellington Z1321 en haar bemanning’, door Pieter Schlebaum. In Tijd-Schrift 44 staat een artikel van Leon Buinsters over het neerstorten van deze Engelse bommenwerper in de latere wijk Holy, maar zonder veel informatie over de bemanningsleden. Pieter Schlebaum raakte juist geïntrigeerd naar de menselijk factor in dit drama, en deed uitvoerige naspeuringen. Hij slaagde er in om de namen en achtergronden van de bemanning te achterhalen, en kon daarmee ook in een aantal gevallen de familie eindelijk uitsluitsel geven over het lot van hun geliefden. Dit jarenlange onderzoek heeft geleid tot een boeiende beschrijving in deel 23 in de serie ‘van ’t Oft naar ’t Oofd’, die steeds betere boekjes oplevert. De prijs van dit deel is weer als vanouds € 2,50. Het boek is te verkrijgen bij het Streekmuseum Jan Anderson en de Vlaardingse boekhandel.

Het Vlaardings Molenboek’ is geschreven door Frans Assenberg en Arie van de Hoek. Ook zij hebben over dit onderwerp eerder gepubliceerd bij de HVV: in het Historisch Jaarboek 1987, toen over de industriemolens. Maar dit fraai verzorgde en rijk geïllustreerde boek geeft een uitgebreid en volledig overzicht van alle windmolens die in Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht hebben gestaan. Elke molen wordt apart beschreven, waarbij zoveel mogelijk de geschiedenis, de eigenaars en de molenaars voor het voetlicht komen. Dat schept een levendig beeld van de verschillende activiteiten. Daarnaast is de tekst verrijkt met aardige anekdotes en veel bijkomende informatie, bijvoorbeeld over de waterhuishouding in de polders. Dat alles maakt het prettig leesbaar. Maar er is meer! Er wordt ook een dvd bijgeleverd met reportages van een molenaar en een molenmaker aan het werk. Boeiende beelden van oude, maar gelukkig nog steeds levende ambachten. Boek+dvd zijn te verkrijgen voor € 25 bij boekhandel Pontier of bij de Molenwinkel in molen Aeolus.

Op 28 november is het eerste exemplaar van het ‘Prentenboek van het Vlaardings Streekmuseum’ uitgereikt aan burgemeester Bruinsma. Het boek geeft een overzicht van de collectie schilderijen, prenten en tekeningen van het Streekmuseum en is samengesteld door Jan Anderson, Jeroen ter Brugge, Paul Westerdijk en Hans Bakker, en daarnaast werd medewerking verleend door Hjalmar Teunissen, Jan Dulfer en Peter Zuydgeest. En wat een prachtig boek is daar uit voortgekomen! Er staan meer dan 500 afbeeldingen in, waaronder 160 tekeningen van Paul Westerdijk. De meeste van die werken liggen eigenlijk alleen maar in de opslag, en dat vindt Jan erg jammer, en velen met hem, lijkt me! Met dit prachtige boek komt daar verandering in, waardoor de collectie voor iedereen zichtbaar is. Het boek is ingedeeld in een aantal thema’s: kaarten, prenten van alle tijden, klederdracht, visserij, haven, de stad, rondom het Buizengat, aan de rand van de stad en de tekeningen van  Paul Westerdijk. Het geeft een beeld van vervlogen tijden, zowel ver weg als wat dichterbij. Met name de tekeningen van Paul geven vaak een beeld van veranderingen, zowel sloop als nieuwbouw, in de stad. Maar daarnaast ook de verstilling van het (ogenschijnlijk) ongerepte polderlandschap. Alle afbeeldingen zijn op een zeer fraaie manier gereproduceerd en voorzien van een korte beschrijving en soms wat interessante wetenswaardigheden. Is dit boek nu een concurrent van het Groot Vlaardings Prentenboek (zie Tijd-Schriften 118 en 119)? Nee. Het verdient ten volle zijn plaats daarnaast in de boekenkast. Of eigenlijk op de salontafel, want je moet die boeken steeds in kunnen kijken… De winkelprijs van deze kunstverzameling is (slechts) € 30.

P.S. op de bijeenkomst van de uitreiking van dit boek werden onze historische huisdrukkers Bas Stout en Klaas Bloem geëerd met de Vlaardingse Haringspeld. Volkomen terecht, zou ik denken, voor de heren die al dat prachtige drukwerk maken!

 

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding