Boekbespreking 'Brood op water' Terug

‘Brood op het water in WO II. Herinneringen van de Vlaardingse vissers Hugo Plokker en Henk van Roon 1940-1946’ door IJsbrand Plokker en Jan P. van de Voort.

De historicus Jan van de Voort heeft al menig boek en tijdschriftartikel gepubliceerd. Zijn oeuvre belicht vooral de visserij, in het bijzonder de Vlaardingse visserij. Zo ook het boek Brood op het water in WO II, dat ontstond in samenwerking met IJsbrand Plokker (scheepswerktuigkundige en socioloog). Het grootste deel van dit boek bestaat uit de door IJsbrand Plokker vastgelegde oorlogsherinneringen van zijn vader Hugo, gecombineerd met de herinneringen van schipper Henk van Roon. Deze herinneringen stammen uit de collectie van het Museum Vlaardingen. Veel van de foto’s, alle zwart-wit, zijn door Hugo Plokker zelf genomen tijdens de oorlog en zijn niet eerder gepubliceerd. Daarnaast is gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit het Vlaardingse Stadsarchief en het Museum Vlaardingen.

De titel van het boek Brood op het water legt de associatie met de beroemde vissersroman van Fenand van den Oever. Het boek Brood op het water in WO II gaat echter over de Vlaardingse visserij tijdens de turbulente periode van de Tweede Wereldoorlog. Deze periode blijkt achteraf gezien een breuklijn te zijn in de traditionele haringvisserij. Veel schepen keerden namelijk niet terug en haringvissers stapten over naar koopvaardij en industrie. Het boek levert informatie uit eerste hand en dientengevolge een belangrijke bijdrage aan de Vlaardingse geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog.

Het boek omvat 248 blz., ruim 120 illustraties, een personenbijlage met gegevens over ruim 280 personen en een bijlage met gegevens over meer dan honderd schepen. Een bronnen- en literatuurlijst besluit het boek.

Het boek werd gepubliceerd als deel 4 uit de Hoogendijkreeks. Het verscheen tevens als NETwerk Jaarboek Museum Vlaardingen 23/24, 2012/2013. Het werd uitgegeven onder auspiciën van de Vereniging Vrienden van het Museum Vlaardingen t.g.v. het 25-jarig bestaan van de vereniging in november 2013. Stout Grafische Dienstverlening te Vlaardingen verzorgde de vormgeving en druk.

Het boek kost €24,95 en is verkrijgbaar bij het Museum Vlaardingen, Hoogstraat 115 en bij Boekhandel Plantage Pontier, Veerplein 33 te Vlaardingen.

(Gera van der Weijden)

Hr. Ms. Van Galen op 10 mei 1940 in de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Vlaardingen aangevallen door Stuka’s (IJ. Plokker naar een schilderij)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
De Zomerstraat en de Maassluissedijk. Herman Paradies, ca 1950. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding