Twee iconen van de Vlaardingse boekhandel en oud-HVV bestuurders overleden Terug

Mari den Draak

Op 29 mei 2014 is onze oud-voorzitter Mari den Draak overleden. Hij is 81 jaar geworden.

Mari leed als geruime tijd aan de ziekte van Alzheimer en dat was voor hem en zijn gezin een moeilijke weg. Het was fijn  dat hij in 2013 nog de presentatie van het boek over zijn leven kon meemaken. Mari was vooral bekend van de boekhandel Den Draak aan het Veerplein en hij bekleedde daarnaast ook vele bestuursfuncties.

Ook voor de Historische Vereniging Vlaardingen is Mari van veel waarde geweest. In 1967 behoorde hij tot de eerste bestuurders van de HVV en hij was ook enige tijd secretaris. Van 1970 tot 1976 bekleedde hij het voorzitterschap van onze vereniging en hij deed dat met veel kennis van zaken. Hij was ten slotte een geboren en getogen Vlaardinger. Na zijn bestuursperiode bleef hij altijd zeer betrokken bij de HVV en hij droeg haar een warm hart toe. Als uitgever en auteur van historische publicaties liet Mari zich ook niet onbetuigd. Hij heeft een reeks boeken over Vlaardingen het licht doen zien en naar verschillende daarvan is nog steeds vraag.

In Mari den Draak gedenken wij een vriendelijke en belangstellende man die op velerlei gebied veel voor de stad Vlaardingen heeft betekend. De Historische Vereniging Vlaardingen wenst zijn vrouw Thea en de kinderen veel sterkte toe.

 

Aart Pontier

Na een periode van afnemende krachten is op 22 juli 2014 oud HVV-bestuurder Aart Pontier in zijn woonplaats Winterswijk overleden. Hij is 89 jaar geworden.

De in Vlaardingen geboren Aart Pontier was in onze stad een geziene ondernemer. In 1949 kon hij zijn ideaal verwezenlijken en begon hij aan de Smalle Havenstraat 3 een boekhandel. De zaken verliepen voorspoedig en na een uitbreidingsverbouwing in 1960 opende Aart Pontier in 1970 en in 1978 filialen in De Loper. In 1986 trok hij zich terug uit de directe winkelverkoop en werden de zaken voortgezet door zoon Gerard. In 1987 was Aart Pontier betrokken bij de oprichting van de vereniging voor Ex-dwangarbeiders WO 2. Van zijn hand verschenen in die tijd ‘Lager Kinzig’: Twee jaar gedwongen arbeid in Nazi-Duitsland 1943-1945 en ‘Herleefd verleden’ : Vlaardingers vertellen hun verhaal over de gedwongen tewerkstelling in Duitsland 1942-1945.

Aart Pontier was van 1974 tot 1982 bestuurslid van de HVV en was daarbinnen lid van de lezingencommissie. Hierbij kwam zijn ervaring als organisator van literaire en culturele bijeenkomsten goed van pas.

Aart Pontier woonde al geruime tijd in Winterswijk, maar zijn interesse voor de HVV en de stad Vlaardingen bleef hij houden. In Aart Pontier gedenken wij een kundig Vlaardings ondernemer.

De Historische Vereniging Vlaardingen wenst de kinderen Pontier veel sterkte toe.

Wout den Breems
voorzitter

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
De Zomerstraat en de Maassluissedijk. Herman Paradies, ca 1950. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding