Boekbespreking "Tegen de stroom in … 40 jaar Streekmuseum’ Terug

Tegen de stroom in … 40 jaar Streekmuseum’ door Jan Anderson en Hans Bakker.  Dit jubileumboek, uitgegeven ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Streekmuseum Jan Anderson, is een prachtige verzameling foto’s met teksten. Hierbij gaat het vooral om foto’s met mensen, in tegenstelling tot het boek dat uitkwam ter gelegenheid van het 32-jarig jubileum van het Streekmuseum in 2007, ‘Hartstocht en passie’, dat de nadruk legt op de objecten zelf.

Tegen de stroom in. Dit is Jan ten voeten uit. De grote kleurenfoto op pagina 4 en 5 zet gelijk de toon. Op deze prachtige foto van Hans Bakker neemt de bloeiende Japanse kers in de tuin van het huis annex museum aan de Kethelweg een belangrijke plaats in. Ons oog gaat echter naar de man die peinzend, misschien ook wel wat moe, tegen de voordeur van zijn huis staat geleund, Jan Anderson zelf.

Het boek bevat een groot aantal foto’s van 1959 tot heden. De teksten bij de foto’s zijn van de hand van Anderson zelf. Deze teksten zijn daarom in de ik-vorm geschreven. Voorafgaand aan de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek aan Plonie Westerdijk hield Frits Loomeijer, directeur van het Maritiem Museum in Rotterdam, een voordracht. Daarin benadrukte hij het feit dat het Streekmuseum “gewone” objecten in zijn verzamelingen heeft. Objecten die onder andere vaak worden gebruikt voor film en tv. In de afgelopen 40 jaar werden meer dan 200 uitleningen aan musea in Nederland en daarbuiten verzorgd, werd het museum bezocht door ruim 125.000 bezoekers en werden 151 exposities georganiseerd. De verzamelingen van het Streekmuseum zijn van betekenis juist omdat ze over het “gewone” van het dagelijks leven gaan, stipte Loomeijer aan. Het is Anderson’s filosofie dat alles wat gebeurt moet worden vastgelegd omdat dit van belang is voor de gemeenschap. Tegen de stroom in, ja, maar wel als een ondernemer en visionair. Loomeijer vertelde dat Jan Anderson, ondanks deze nadruk op het gewone, het alledaagse, dankzij zijn professionaliteit door de grote musea als gelijkwaardig partner wordt geaccepteerd en behandeld.

Met dit boek legt Anderson tevens verantwoording af aan de gemeenschap. Het Streekmuseum kan weliswaar zonder enige subsidie bestaan maar absoluut niet zonder de vrijwilligers. Door de foto’s en de teksten beleven wij met dit mooie boek 40 jaar Streekmuseum in vogelvlucht. Het boek telt 144 pagina’s met vele kleuren en zwart-wit foto’s en teksten die de hoogtepunten uit de afgelopen 40 jaar vastleggen. Verkrijgbaar in de jubileummaand mei voor €10,00 bij boekhandel Plantage Pontier, Veerplein 33-35, Vlaardingen en bij het Streekmuseum Jan Anderson. Vanaf 1 juni is de prijs €12,50.

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
De Zomerstraat en de Maassluissedijk. Herman Paradies, ca 1950. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding