Boekbespreking ‘Delta Hotel. Schouwburg van de wereldscheepvaart’ Terug

‘Delta Hotel. Schouwburg van de wereldscheepvaart’ door Aad den Hoedt en Jan Anderson. De publicatie is een uitgave van het Streekmuseum Jan Anderson, mede mogelijk gemaakt door het Delta Hotel. Het boek is deel 32 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”.

Het Delta Hotel viert zijn 60-jarig jubileum en Aad den Hoedt heeft de bouw en de aanloop daartoe nauwkeurig onderzocht.

Begin jaren 50 van de vorige eeuw was Vlaardingen sterk gegroeid mede dankzij de industriële ontwikkeling. De vele industriëlen, koopvaardijlieden en ingenieurs die de stad bezochten wilden hier kunnen overnachten. Besloten werd een hotel van aanzien te bouwen. De toenmalig burgemeester J. Heusdens vernam op 15 oktober 1951 van de regering dat zij fl. 400.000,- uit het Marshallfonds beschikbaar stelde voor de bouw van een hotel.

Om in deze behoefte te kunnen voorzien werd de N.V. Hotelexploitatie Maatschappij Vlaardingen opgericht. Het merendeel van het Vlaardingse bedrijfsleven participeerde daarin evenals de toenmalige Brouwerij d ’Oranjeboom en de gemeente. Door het uitgeven van aandelen ter waarde van elk fl. 500,- werd uiteindelijk een totaal bedrag van fl. 500.000,- bijeen gebracht.

De naam van het hotel moest makkelijk te onthouden zijn, ook voor buitenlanders. Namen als ‘Irene’ en ‘Triton’ werden geopperd. Op 6 december 1954 werd echter zonder verdere discussie besloten het hotel de naam ‘Delta Hotel’ te geven. Op 31 maart 1955 vond de officiële opening plaats.

Aan de bouwlocatie van het hotel, de Maasoever en omgeving worden uitgebreid aandacht besteed. De talrijke foto’s zijn uitstekend illustratiemateriaal van de ontstaansgeschiedenis.

Het hotel was meteen een groot succes. Het design was opmerkelijk: zes verdiepingen met hieraan vast een gebouw van één verdieping. Deze verdieping bevindt zich boven het water en heeft wanden van glas. Op de zesde verdieping is ‘Het Kraaiennest’, een kleine cirkelvormige zaal met een intieme bar en conferentiezaal. Zoals de naam al zegt ziet het eruit als het kraaiennest van een schip en het ontwerp was zijn tijd ver vooruit.

Al snel na de opening bleek het hotel te klein om de groeiende stroom gasten te kunnen onderbrengen. Een plan tot uitbreiding werd door Ir. J.W.C. Boks, architect van het oorspronkelijke gebouw, in 1956 ontworpen.

Het boek loodst de lezer ook door de mindere jaren, de verschillende overnames en de verwoestende brand in de nacht van 25 juni op 26 juni 2001. Eigenaar Lucas Petit besloot dat het hotel na de brand herbouwd moest worden. Een vernieuwd Delta Hotel met hetzelfde concept. Op 30 september 2002 werd het verbouwde hotel officieel heropend door Lucas Petit en oud burgemeester Tjerk Bruinsma. Huidig directeur Ronald Cordes begon in 2009 zijn loopbaan bij het Delta Hotel.

Door het grondig onderzoek en de vele foto’s is dit jubileumboek een waardevolle bijdrage aan de geschiedenis van Vlaardingen in het algemeen en aan de geschiedenis van het Delta Hotel in het bijzonder.

Het plezierig geschreven boek telt 144 pagina’s en is te koop voor € 5,00 bij de lokale boekhandel, het Streekmuseum Jan Anderson en het Museum Vlaardingen.

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding