Boekbespreking 'Wat doet je vader? 100 ambachten uit het Vlaardingen van weleer’ Terug

 ‘Wat doet je vader? 100 ambachten uit het Vlaardingen van weleer’ door Jan Anderson. De publicatie is een uitgave van het Streekmuseum Jan Anderson. Het boekje is deel 34 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”.

De reeks “van ’t Oft naar ’t OOfd” groeit de laatste jaren snel. De onderwerpen van de boekjes in deze serie zijn zeer gevarieerd met één gemeenschappelijke noemer en gaan altijd over onderwerpen betreffende Vlaardingen. Zo ook dit boekje waarin ambachten afgebeeld worden die wij vroeger in Vlaardingen – en ook elders – tegenkwamen.

Deze ambachten worden gepresenteerd aan de hand van foto’s, alle zwart-wit, en dat maakt dit werkje zo aantrekkelijk.

Wel is het zo dat systematiek ontbreekt, ook in de chronologie. Jaartallen worden alleen vermeld wanneer beschikbaar. Zo kan het voorkomen dat op dezelfde pagina een foto uit 1957 boven een foto uit 1924 staat.

Het werkje is geïnspireerd door het boek ‘Spiegel van het Menselijk Bedryf’ uit 1694 van Jan van Luyken. In voornoemd boek worden honderd 17e-eeuwse beroepen afgebeeld. In het Streekmuseum zijn deze prenten geëxposeerd samen met afbeeldingen van Vlaardingers uit de 20e eeuw.

Ondanks, of misschien wel dankzij, het ongeordende enigszins verwarde karakter van dit boekje geeft het wel op een toegankelijke manier inzicht in hoe onze groot- en overgrootouders hun brood verdienden. Overigens een aantal beroepen die genoemd worden zien wij heden ten dage nog altijd, denk bijvoorbeeld maar aan de krantenbezorger en de directiechauffeur, om er maar twee te noemen.

Wij zien mensen die gefotografeerd zijn op hun werkplek, vaak met de gereedschappen of voertuigen waarmee ze hun werk verrichtten.

Het fotoboekje met bijschriften telt 56 pagina’s en is te koop voor € 3,50 bij de lokale boekhandel, het Streekmuseum Jan Anderson en Museum Vlaardingen.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding