Boekbespreking ‘Dynamiek en vaste waarden. Beschermd stadsgezicht in Vlaardingen’ Terug

‘Dynamiek en vaste waarden. Beschermd stadsgezicht in Vlaardingen’ door Klaas Kornaat. Uitgegeven in opdracht van Trevie BV te Vlaardingen, 2015.

De stad Vlaardingen ontbreekt het niet aan aandacht in de vorm van publicaties in het algemeen en prentenboeken in het bijzonder. Dit is het derde prachtig vormgegeven prentenboek dat binnen vijf jaar is verschenen.

In 2013 kende de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het predicaat ‘beschermd stadsgezicht’ toe aan de Gemeente Vlaardingen. Deze uitgave moet gezien worden als een vervolg op ‘Het Groot Vlaardings Prentenboek’ uit 2010 en richt zich op de beschermde stadsdelen die de Rijksdienst  als ‘uniek’ bestempelde.

Historicus Klaas Kornaat, de auteur van het boek, had met de verschillende Vlaardingse collecties ruimschoots materiaal tot zijn beschikking. De vele impressies van het gebouw en het interieur van het Museum Vlaardingen zelf getuigen van het enthousiasme van de auteur en de uitgever voor dit op 20 juni 2015 heropende instituut.

Het boek begint met overzichtsfoto’s en kaarten. Aansluitend het rapport over eerder genoemde stadsdelen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Daarna volgt de toespraak waarmee de plaatsvervangend directeur de toekenning overhandigde. Het eerste deel van het boek eindigt met een gesprek dat de auteur had met twee specialisten die werkzaam zijn bij voornoemde Rijksdienst.

Het tweede en tevens grootste deel van het boek is gewijd aan de beelden van het beschermde stadsgezicht zelf. Aan de hand van afbeeldingen (foto’s, tekeningen, aquarellen en schilderijen) worden de Hoogstraat, de Oostwijk met Hof en Oranjepark, de Havens en het Hoofd, kades, bruggen en het Museum Vlaardingen weergegeven. De schilderijen en tekeningen werden na 2010 gecreëerd.

De foto’s hebben geen bijschriften maar deze zijn veelal verwerkt in de teksten met een verwijzing naar een pagina nummer met de foto. Dit maakt het lezen soms wat lastig.

Volgens de echte kenners van Vlaardingen zijn er ook wat slordigheden ingeslopen. Zo is er bijvoorbeeld in Villa Kakelbont ( pagina’s 104/105) op de hoek van de Julianalaan en de Parkweg geen kindercentrum gevestigd. Het kinderopvangcentrum met dezelfde naam bevindt zich in de wijk Holy.

De afbeeldingen zijn stuk voor stuk prachtig gereproduceerd en zijn dan ook een genot om te bekijken.  Dit mooi vormgegeven boekwerk is een “must” voor iedere liefhebber van de geschiedenis van de stad Vlaardingen en een verrijking voor de boekenkast.

Het boek is gebonden, omvat 176 pagina’s en wordt afgesloten met korte biografieën van de kunstenaars.  Het is te koop voor € 25,00 en is verkrijgbaar bij het Museum Vlaardingen en de lokale boekhandel.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding