Boekbespreking ‘Bernard IJzerdraat. Leven van een Geus … en Vlaardingen’ Terug

‘Bernard IJzerdraat. Leven van een Geus …en Vlaardingen’ door Jan van Hees. De publicatie is een uitgave van het Streekmuseum Jan Anderson, mede mogelijk gemaakt door Rotary Vlaardingen. Het boekje is deel 35 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”.

Bernard IJzerdraat was Geus van het eerste uur. Als één van de eerste Nederlanders nam hij het initiatief tot actief verzet tegen de Duitse bezetting. Tot nu toe bestond er echter geen biografie over deze bijzondere man. Dankzij het speurwerk van Jan van Hees weten wij nu meer over hem. Bovendien is het op 13 maart 2016 vijfenzeventig jaar geleden dat vijftien Geuzen, waaronder IJzerdraat, en drie Februaristakers op de Waalsdorpervlakte werden gefusilleerd. Deze publicatie is daarom een
mooi eerbetoon.

In het boekje ‘De Geuzen in Vlaardingen’, destijds geschreven door Erna Middelkoop en Jan Anderson, uitgebracht als deel 5 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd” (herdruk 2008), komtBernard IJzerdraat kort ter sprake. Maar Van Hees richtte zijn recente onderzoek specifiek op het leven en werk van de persoon IJzerdraat. Dit heeft een korte maar gedetailleerde biografie opgeleverd. Vanaf zijn geboorte in 1891 te Haarlem volgen wij de vele verhuizingen en werkzaamheden. In december 1939 vestigde IJzerdraat zich uiteindelijk met zijn gezin te Schiedam, ver weg van de grens met Duitsland, dichtbij zijn Vlaardingse schoonmoeder. In het voorjaar van 1940 was IJzerdraat werkzaam op een school in Vlaardingen, dichtbij het woonhuis van Ary Kop in de 2e Maasboschstraat. De Duitsers vielen op 10 mei 1940 Nederland binnen en bombardeerden Rotterdam. Op 14 mei 1940 gaf Nederland zich over en een dag na deze capitulatie schreef IJzerdraat zijn eerste Geuzenbericht. Hij leerde
in die tijd ook Jan Kijne en Ary Kop kennen en het Vlaardingse Geuzenverzet was een feit.

Van Hees typeert het leven van Bernard IJzerdraat terecht als onrustig. Met zijn vele activiteiten probeerde hij de wereld te verbeteren. Helaas moest hij daarvoor op 13 maart 1941 het leven laten. Postuum werd hem in 1991 de Geuzenpenning verleend, die zijn dochter Daja in ontvangst mocht nemen.

Het rijk geïllustreerde boekje telt 28 pagina’s en is te koop voor € 2,50 bij de lokale boekhandel, het Streekmuseum Jan Anderson en Museum Vlaardingen.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding