Boekbespreking ‘Vandaag is de dag. 25 jaar Vlaardings Musical Gezelschap’ Terug

‘Vandaag is de dag. 25 jaar Vlaardings Musical Gezelschap’. De publicatie is een jubileumuitgave en werd gedrukt door Stout Grafische Dienstverlening, Vlaardingen 2016.

Dit boek kwam uit ter gelegenheid van het zilveren jubileum van het Vlaardings Musical Gezelschap (VMG) en geeft een beeld van de rijke musicalgeschiedenis van Vlaardingen. Robert Kroon, actief lid van het VMG, heeft het materiaal voor deze publicatie uitgezocht en dit boek volledig vorm gegeven. Kroon was ook de tekstschrijver van drie producties van het VMG en van enige losse liedteksten die bijvoorbeeld voor de kerstshows werden gebruikt.

De chronologisch georganiseerde publicatie begint in 1990 met de eerste voorstelling, de revue Kantje Boord en eindigt met Backstage de Musical, uitgevoerd in 2016. De groots opgezette productie Kantje Boord schetste zeven jaren Vlaardingen
(1938-1945). Thema is de scherpe tegenstelling tussen Vlaardingen als rustig vissersplaatsje met daarna de vijf oorlogsjaren. Direct na de Tweede Wereldoorlog onderging Vlaardingen een grote metamorfose naar belangrijke industriestad. Ongeveer 150 personen werkten mee aan deze revue die een zodanig succes werd dat componist-dirigent Dick Borst besloot het VMG op te richten. Datum van oprichting was 28 maart 1991.

Daarna volgden onder meer Stampei in de Abdij, Brood uit het Water naar de gelijknamige roman van Fenand van den Oever, Eens komt de Dag (een zogenaamde Bevrijdingsshow naar aanleiding van vijftig jaar bevrijding) en De Zee is ons Land.

Elke prestatie van het amateurgezelschap VMG wordt besproken en is met behulp van plakboeken van (oud)leden grondig gedocumenteerd. Dit jubileumboek is mede dankzij de aantrekkelijke vormgeving met zijn vele foto’s een lust voor het oog. Het hoort in de boekenkast van elke Vlaardinger die niet alleen interesse heeft in de veelzijdige historie van deze stad maar ook in zijn revue- en musicalgeschiedenis.

Het boek telt 64 pagina’s, kost € 15,00 en is per email te bestellen via secretariaat@vlaardingsmusicalgezelschap.nl. De opbrengstkomt geheel ten goede aan het VMG.

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
Het Westnieuwland. Herman Paradies, ca 1955. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding