Open Monumentendag 2016 op 10 september a.s. Terug

OPEN MONUMENTENDAG 2016 op 10 september a.s.

Ook dit jaar wordt er weer een Open Monumentendag in Vlaardingen gehouden, en wel op zaterdag 10 september. Het thema dit jaar is ‘Ikonen en Symbolen’, en daarmee is in Vlaardingen weer een heleboel te ontdekken.

In april is de start-bijeenkomst gehouden, waarbij alle ins en outs voor de komende OMD doorgenomen werden, alle ideeën gespuid en een eerste lijst met medewerkers voor de voorbereiding opgesteld. Daarmee wordt de komende maanden gewerkt om een mooi en samenhangend programma te componeren, waarmee de monumentenliefhebbers op 10 september in Vlaardingen ‘op pad’ kunnen.

Net als vorig jaar zal het kerngebied worden omringd door de Markt, Haven, Vetteoordsekade en de Oude Lijnbaan. Op die laatste plek wordt tevens een informatiemarkt en vrijwilligersmarkt gehouden. En daarnaast zijn er natuurlijk weer de nodige ‘uitstapjes’ naar andere delen van de stad, waar in het kader van het thema ook weer het nodige te zien zal zijn. Het precieze programma voor de dag zal tijdig beschikbaar komen, via de VVV/Museum Vlaardingen, bibliotheek, stadhuis en andere bekende kanalen, en eind augustus zal ook het Tijd-Schrift van de Historische Vereniging weer ‘bol’ staan met het programma en artikelen betreffende wetenswaardigheden over het thema.

De (landelijke) organisatie van de Open Monumentendag heeft vorig jaar afscheid moeten nemen van haar landelijke Sponsor (Bouwfonds Nederlandse Gemeenten – een aantal jaar geleden overgenomen en omgedoopt in Rabo Bouwfonds). Gelukkig zijn er een aantal sponsoren gevonden die goeddeels het ontstane gat in de begroting konden opvullen, maar door het ‘instappen’ van de BankGiroLoterij als partner is de landelijke organisatie ‘gered’, wat helaas (zo gaat dat in deze tijden) wel tot een toevoeging van de sponsor aan de naam van de dag geleid heeft. We blijven natuurlijk (kortweg) spreken van de OMD (Open Monumentendag), maar officieel wordt de naam nu ‘BankGiroLoterij Open Monumentendag’. Deze financieel noodzakelijke naamsaanpassing heeft voor de financiering van onze plaatselijke activiteiten echter géén gevolgen: in Vlaardingen mogen we weer (graag) een (onmisbare) bijdrage aanvragen bij het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., en bij onze plaatselijke Monumenten-afdeling. Hulde daarvoor!

Werd ruim 25 jaar geleden (in 1990) de eerste Open Monumentendag in Vlaardingen als een éénmans-activiteit opgestart (bij gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Molen Aeolus, waarbij overigens in Vlaardingen bij 20 monumentale panden de OMD-vlag wapperde) – de jaren erna was er een steeds wat wisselende kerngroep (gericht op het jaarlijkse thema), en de laatste jaren wordt de Open Monumentendag georganiseerd door een actieve werkgroep vanuit de Stichting Erfgoed Vlaardingen, in samenwerking met de afdeling Monumentenzorg van de Gemeente Vlaardingen. Dat opent bovendien weer nieuwe mogelijkheden, hoewel de medewerking van de stadsgidsen uit het ServiceTeam Vlaardingen (al sinds 1991) nog steeds onmisbaar is. Zij bemensen niet alleen een aantal activiteiten op die dag, maar organiseren ook goeddeels de Open Monumenten Klassendag in Vlaardingen, nu voor het zevende jaar trouwens, op de vrijdag voorafgaand aan de OMD. Met als doel om ook de leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs op een leuke en creatieve manier kennis te laten maken met het fenomeen ‘monument’.

Een aanvulling op het programma voor dít jaar wordt een ‘Open Monumentendag Lezing’, welke op de vrijdagavond voor de OMD gehouden wordt. Daarmee worden de activiteiten ingeleid, en een bepaald thema nader uitgeplozen. Noteert u dus ook die avond alvast in uw agenda!   

Overigens is het aantal medewerkers bij het organiseren en uitvoeren van de OMD in Vlaardingen nog steeds voor uitbreiding vatbaar. Wanneer u nog ideeën hebt, of uzelf voor een activiteit op die dag beschikbaar wilt stellen, laat dat dan eens weten via een e-mailtje aan omd@ouwendijk.nl (of evt. een telefoontje naar 0655 532 655) waarna we zorgen dat u een plekje in de uitvoering van de dag krijgt. Zelf maak ik (na de eerste 25 jaar als coördinator actief te zijn geweest) de organisatie nu nog vanaf de zijlijn mee (als adviseur) maar ben ik voor Vlaardingen nog altijd de schakel tussen de Vlaardingse en de landelijke OMD-organisatie, en lid van de landelijke ‘denktank’, die het ook in de toekomst voor plaatselijke comité’s mogelijk moet maken om op een niet al te gecompliceerde wijze toch de OMD te blijven organiseren.

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
Gezicht op het Buizengat. P.C. Kramer, 1917. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding