Boekbespreking 'Vlaardingen na de Tweede Wereldoorlog' Terug

‘Vlaardingen na de Tweede Wereldoorlog’ door Jan Anderson. De publicatie is een uitgave van het Streekmuseum Jan Anderson, mede mogelijk gemaakt door Rotary International. Het boekje is deel 40 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”, Vlaardingen 2017.

De Rotaryclub Vlaardingen besloot zijn langjarig lid Jan Anderson ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag een boekje te schenken. Voorwaarde was wel dat Jan dit boekje zelf zou samenstellen. Hij zou moeten nadenken en schrijven over hoe Vlaardingen er over een jaar of tien uit zou zien.

En zo geschiedde. Anderson vroeg het College van B&W een artikel te schrijven over Vlaardingen in 2025. Dit artikel is aan het slot van het boekje afgedrukt. Daaraan vooraf gaat een serie foto’s met bijschriften. Helaas zitten er wat slordigheden wat betreft tekstverwerking en spelling in deze bijschriften maar ze bevatten leuke feitjes zoals waarom de naam van de vishandel op de Gedempte Biersloot ’t Hoogertje is.

Het boekje begeleidt de tentoonstelling in het Streekmuseum over Vlaardingen na de Tweede Wereldoorlog. Deze tentoonstelling werd op 27 januari door de nieuwe burgemeester mevrouw Annemiek Jetten geopend. Ondertitel van de tentoonstelling is: ‘Van het touwtje uit de brievenbus tot het herstel van Bas van Toor’.

De tentoonstelling en dit boekje geven een beeld in foto’s en voorwerpen van het oude en het veranderende Vlaardingen. Opnamen van vlak na de Tweede Wereldoorlog worden afgewisseld met foto’s uit latere decennia, begeleid door korte stukjes geschiedenis. Bekende namen duiken op zoals die van de textielwinkel van M. van der Schaft in de Rijkestraat waar rokken en stof voor de Vlaardingse klederdracht gekocht konden worden.

De tentoonstelling geeft een beeld van onder andere het Kolpabad, de Stadsgehoorzaal, het Delta Hotel en het Holyziekenhuis. Bijzondere gebeurtenissen worden in beeld gebracht zoals de opening van het Visserijmuseum, de Vlaggetjesdagen, de Haringritten en de komst van de eerste Palestijnse gastarbeiders in 1963. Aan bekende Vlaardingers wordt aandacht besteed zoals Jaap Kolkman, Leen Droppert, Bertus Zijdenbos en Bassie en Adriaan.

De tentoonstelling en het boekje horen bij elkaar. Opmerkelijk is het einde van het boekje. Het College van B&W mijmert over hoe Vlaardingen er uit zou kunnen zien in de winter, lente, zomer en herfst van het jaar 2025. In het geheim zou in Museum Vlaardingen vergaderd worden over een geplande tentoonstelling getiteld “Topstukken van een verwoed verzamelaar – een eerbetoon aan 90 jaar Jan Anderson”. Ter ere van zijn 90ste verjaardag in 2026 zou het museum hem namelijk willen verrassen met de expositie van honderd topstukken uit zijn Streekmuseum.

Op deze manier eindigt dit werkje dat vooral terugkijkt naar de geschiedenis van onze stad met een positieve blik naar de toekomst.

Het boek telt 35 rijkelijk met foto’s geïllustreerde pagina’s en is te verkrijgen bij het Streekmuseum Jan Anderson.

(Gera van der Weijden)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding