Boekbespreking 'Geschiedenis en genealogie van de Kethelse familie De Vette(n)' Terug

Dik boek over de familie De Vette(n)

Onlangs verscheen het boek ‘Geschiedenis en Genealogie van de Kethelse Familie De Vette(n)’ Het is een omvangrijk werk geworden van de in Naaldwijk wonende Jan Veenman, Hij deed er 30 jaar over, maar dan heb je ook wat want zijn boek telt maar liefst 471 bladzijde! Jan Veenman is dol op het uitpluizen van de geschiedenis van zijn moeders voorouders. Hij bezocht daarvoor een groot aantal archieven in Vlaardingen, Schiedam, Delfland enz. en sprak veel familieleden. Met name het archief van Schiedam springt eruit, want de familie De Vette, ook wel geschreven als ‘de Vetten’, vindt haar oorsprong in het aloude Kethel. Ook Vlaardingen neemt er een voorname plaats in.

Veenman zegt over zijn hobby: “Als je 30 jaar onderzoek doet naar de familiehistorie, dan wil je wel eens het resultaat op papier zien, in dit geval in een boek. Ik vind het ook leuk als andere familieleden ervan kunnen genieten. Sommigen zeiden tegen mij: ‘Waar begin je aan? Kennelijk hadden zij ervaren of gehoord hoe moeilijk het is om een boek uit te geven. En dat was het ook. Als jongen van 15 jaar vroeg ik al aan mijn vader ‘hoe heet de vader van mijn overgrootvader?’ Maar dat wist hij niet. Ik ben dus altijd al nieuwsgierig geweest.” In zijn werkzame leven was Veenman (71) tuinder. Hij zegt: “Je kunt zeggen dat de helft van alle De Vettes in Nederland familie van elkaar is. Ik ga ervan uit de naam De Vette ontleend is aan de vette klei in de buurt van Kethel, maar het kan ook een ‘dikke man’ zijn. Om de antieke documenten te kunnen lezen volgde de auteur cursussen oud schrift, maar dan nog valt het lezen van dergelijke teksten niet mee. In Vlaardingen zijn De Vettes ook actief, bijvoorbeeld in de Babberspolder, waar men land heeft. Ook het bekende koffiehuis bij station Vlaardingen-Oost maakte onderdeel uit van hun bezittingen. Een aanvraag van eigenaar Hermanus de Vette om dranken te mogen schenken waarin alcohol was opgenomen was bij het gemeentebestuur steeds aan dovemansoren gezegd. Het ging niet door. Dus blijft hij niet-alcoholische dranken schenken, tenminste … boven de toonbank. Wel werden er regelmatig goederen gestolen uit het café, waaronder een fiets.

Het boek van Jan Veenman is eigenlijk geen leesboek. Het is meer bestemd voor genealogen, maar de schrijver weet wel bij de vele familiegegevens leuke en boeiende verhalen te vertellen. Zo is aan het einde van de 16e eeuw Jan IJbrandtsz. de Vette iemand die zich nogal principieel opstelt en ook wel van een biertje houdt. Regelmatig staat hij terecht. Jan ligt in 1600 met zijn grond naast het land dat Gerrit Jansz. Moelen heeft verkocht aan Willem Francken. Daarover ontstaat onenigheid en ook anderen krijgen ruzie met de koper. Het besproken boek is alleen telefonisch te bestellen bij Jan Veenman. Nummer 06 49903705. Prijs: 28 euro.

Frans Assenberg

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
Het Buizengat met hoekers en platgatsloep. Johannes Weiland, ca 1875. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding