Boekbespreking ‘Jan Kijne; de padvinder van de Vlaardingse Geuzen’ Terug

 ‘Jan Kijne; de padvinder van de Vlaardingse Geuzen’ door Jan van Hees. Een uitgave van het Streekmuseum Jan Anderson en deel 42 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”.

De kwaliteit van de bijdragen aan deze serie boekjes over Vlaardingen is sterk wisselend, maar dit is een voorbeeld van hoe het moet. Jan van Hees is de archieven ingedoken en heeft een boeiend levensverhaal van Jan Kijne opgetekend. Dat was weliswaar een van de Vlaardingse Geuzen die hun leven gegeven hebben voor de vrijheid, en dat is bijzonder in hem te prijzen, maar hij had ook een minder frisse kant: toen hij onderwijzer was kon hij niet met zijn handen van een paar leerlingen afblijven en dat heeft hem op levenslange uitsluiting uit dat beroep gestaan. Hij was ook een belangrijk figuur bij de oprichting van de Vlaardingse tak van de padvinderij, maar zijn activiteiten in dat verband hebben ook geleden onder zijn duistere kant. We hebben trouwens nog een artikel van Jan van Hees voor Tijd-Schrift op de plank liggen dat gaat over het feit dat Kijne, toen hij tijdens de Eerste Wereldoorlog in Zeeland was gelegerd, daar in IJzendijke ook een afdeling van de padvinderij heeft helpen oprichten. Dat zullen we binnenkort ook eens publiceren.

Maar Kijne is natuurlijk bekend geworden als een van de Geuzen, wat hij dus met zijn leven heeft moeten bekopen. En getuige de brief die hij aan zijn moeder schreef op de ochtend voordat hij werd geëxecuteerd berustte hij ook in zijn lot.

Een detail uit het verhaal trof mij. Het proces tegen Kijne en de andere Geuzen blijkt plaats te hebben gevonden in Plein 11 in Den Haag. Daar zit nu een café waar ik dagelijks langs loop tijdens mijn lunchwandeling. Dat bekijk je dan toch even met andere ogen. 

Het boekje is uitgegeven in het kader van de Geuzenmaand 2017 en is te koop voor € 2,50 bij de lokale boekhandel, het Streekmuseum Jan Anderson en Museum Vlaardingen.

(Eric van Rongen)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
Het Buizengat met hoekers en platgatsloep. Johannes Weiland, ca 1875. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding