Boekbespreking ‘Holiërhoekse polder. Van weidegebeid tot recreatiegebied’ Terug

‘Holiërhoekse polder. Van weidegebeid tot recreatiegebied’ door Dick van der Velden. Deel 45 in de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”.

De Holiërhoekse polder was vroeger een mooi, rustig open weidegebied te noorden van Vlaardingen. Na 1960 veranderde dat. Toen begon de aanleg van de Holywijk, met als gevolg dat fraaie boerderijen zoals Noorderhuizen, Middelhuizen en Zuiderhuizen en andere werden gesloopt, sloten gedempt en er van het oorspronkelijke landschap niets meer te zien was. Hoewel, het weidegebied was natuurlijk ook niet oorspronkelijk, maar door noeste arbeid gewonnen op het moerasbos dat dit deel van Holland eeuwen eerder bedekte. Het noordelijk deel van de polder bleef echter lange tijd intact, totdat in de jaren ’90 het idee ontstond om de toenemende verstedelijking van Midden Delfland een halt toe te roepen en als het ware een bufferzone te noorden van Vlaardingen aan te leggen waar niet meer gebouwd mocht en kon worden. Dat werd dus het resterende deel van de Holiërhoekse polder. Dick van der Velden heeft dat allemaal van nabij meegemaakt (hij woont vlak bij de noordrand van Holy) en gedocumenteerd. Dat heeft geleid tot dit interessante deel 45 uit de serie “van ’t Oft naar ’t Oofd”. Doordat er veel te vertellen is, staan er relatief weinig foto’s in en veel tekst, maar de informatie op zich maakt dat wel goed.

Ik rijd zelf al zo’n 35 jaar bijna dagelijks door de polder naar mijn werk in eerst Rijswijk en nu al vele jaren Den Haag. En dat verveelt nooit! Het blijft altijd een leuke rit (zeker nu het sluipverkeer na de opening van de A4 vrijwel helemaal verdwenen is, behalve mijn motor dan…) en het is boeiend de wisseling van de seizoenen elke keer weer mee te maken. Nu nog de geur van versgemaaid gras (de laatste keer dit jaar) vermengd met die van afgevallen blad, straks de najaarsstormen en dan de winter (en geen polderrit op de motor als het glad dreigt te worden). Aan het eind van de winter bij sommige boerderijen de tapijten van sneeuwklokjes die het voorjaar weer aankondigen… ’s Zomers ook wel op de fiets dwars door de polder over de nieuw aangelegde fietsroutes. De transformatie naar een recreatiegebied is toch wel goed geslaagd en als je fietst ervaar je het oorspronkelijke van de polder wel meer dan op de Breeweg / Zouteveenseweg. Ik heb het alleen altijd vreemd gevonden dat er weer bos is aangeplant, waardoor het open karakter deels weer verdwenen is. Hebben onze voorouders zo hun best gemaakt om alles schoon te maken…

Kortom: een uitgave die de bescheiden prijs van € 2,50 zeker waard is. Het boekje is te koop bij, zoals gebruikelijk, Museum Vlaardingen, het Streekmuseum Jan Anderson en de Vlaardingse boekhandel.

(Eric van Rongen)

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden.

Lees verder
De Zomerstraat en de Maassluissedijk. Herman Paradies, ca 1950. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding