Links

Een vereniging als de onze kan niet bestaan zonder contacten. Met de leden, maar ook met zusterverenigingen in de regio, archieven, etc. Met onderstaande links kunt u zelf contact opnemen met een aantal instanties op historisch gebied.

Allereerst vestigen wij uw aandacht op drie Vlaardingse perswebsites. Hier kunt u allerlei nieuws en informatie lezen over Vlaardingen: www.vlaardingen24.nl, www.devlaardinger.nl en Groot Vlaardingen.

Wilt u bewegende beelden van Vlaardingen zien? Al enkele jaren worden er korte historische documentaires gemaakt die door Omroep Vlaardingen worden uitgezonden. Inmiddels zijn er in samenwerking met de Historische Vereniging Vlaardingen ruim 40 van dergelijke programma’s gemaakt. Sinds 2007 worden de filmpjes gemaakt en uitgezonden. De uitzendingen staan, behalve in de mediatheek van Omroep Vlaardingen, ook op YouTube en wel op kanaal  www.youtube.com/martinvds.

Voor de historie van de stad gaat u natuurlijk naar de website van het Stadsarchief en de door het archief gemaakte site.

En natuurlijk ook naar het Museum Vlaardingen. Dit museum vertelt het verhaal van 5000 jaar leven met water. Maak kennis met het leven van oer-Vlaardingers en andere deltabewoners. Hoe leefden de ‘Krabbeplasman’ uit prehistorische tijden, de immigrant die in een boomstamkist werd begraven en de middeleeuwse graaf Dirk III? De achttiende eeuwse Reder Abraham van der Linden en zijn vrouw Agneta van Reeuwijk? Of zeeman Piet, uit de twintigste eeuw. Allemaal mensen die hun eigen verhaal vertellen. Een verhaal over 5000 jaar leven met water. Water, dat zowel vriend als vijand kan zijn.Het museum toont een boomstamkano, middeleeuwse grafkisten, scheepsmodellen, gereedschappen, schilderijen, prenten, kleding en nog veel meer.

Informatie over (activiteiten) op de Markt: www.marktvlaardingen.nl

Bent u geïnteresseerd in Vlaardingense orgels? Dan is de website www.vlaardingseorgels.nl wat voor u.

‘Ode aan de haring’  De Vlaardingse natuurschilder en kunstenaar Jeroen Verhoeff bedacht om een haringmonument te gaan maken en dat een mooie plek te geven in de publieksruimte van het nieuwe stadskantoor. Meer informatie over dit project leest u hier en hier.

Websites van enkele historische verenigingen in de buurt: Schiedam, Maassluis, Maasland, Schipluiden, Rotterdam.

Een overzicht van alle historische verenigingen in Nederland vindt u op www.archieven.nl en op www.lokalegeschiedenis.nl.
Veel informatie over lokale en regionale geschiedenis is te vinden bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Voor wie op zoek is naar voorouders gaat naar het Centraal Bureau Genealogie. Dit is het documentatie- en voorlichtingscentrum op het terrein van de familiegeschiedenis en heraldiek (wapenkunde).

Het Nationaal Archief is het nationaal geheugen van Nederland. Het bewaart de archieven van de centrale overheid, de provincie Zuid-Holland en het voormalige gewest Holland.