Schildjes voor Beeldbepalende panden Overzicht

Wethouder Hans Versluijs en HVV voorzitter Wout den Breems, trokken maandagmiddag 24 februari door Vlaardingen om de eerste schildjes op een aantal gemeentelijke Beeldbepalende panden te bevestigen.

Onder toeziend oog van de beleidsmedewerker monumenten van de gemeente Vlaardingen, Gerard Hoogerwaard en met behulp van medewerkers van het TBV, werden de schildjes bevestigd. Een aantal bewoners aan de Kortedijk waren de eersten die uit handen van de wethouder het schildje kregen uitgereikt. Een waardevolle maar ook een vrolijke uitstraling geven de schildjes aan de huisjes naar de toegang van de stad. Niet voor niets werd de Kortedijk in het verleden “Voorstad” genoemd.

Vervolgens schroefde Wout den Breems het schildje aan de voorgevel van de voormalige gereformeerde Emmaüskerk aan de Van Linden van den Heuvellsingel. Thans “Residence Emmaus”. Het heeft er enige tijd naar uitgezien dat het kerkgebouw zou verdwijnen toen de PKN een aantal kerkgebouwen moest afstoten in Vlaardingen. Echter, heeft de Bouhuisen Groep in het kerkgebouw appartementen gerealiseerd en bleef dit beeldbepalende pand voor Vlaardingen behouden. Een fraai voorbeeld van herbestemming van gebouwen!

Hans Versluijs viel de eer te beurt om in de Rivierzone op de gevel van het fraaie pand aan de Koningin Wilhelminahaven ZZ 13 het schildje te bevestigen. Marco de Groot van Embassy Logistic Service is de trotse eigenaar van het pand met het zo karakteristieke torentje. Het pand eens behorende tot de rederij Jan Schippers stond er enige tijd vervallen bij. Maar na een korte rondleiding in het pand werd duidelijk dat hier met waardering voor het verleden het pand een goede herbestemming krijgt!

Het laatste bezoek werd gebracht aan de Van Baerlestraat 1-245 in de westwijk. Hier werden 4 schildjes overhandigd, waarvan de oud voorzitter van de VVE, de heer Van den Boogert, het eerste schildje op de gevel van blok A bevestigde. Voor dit beeldbepalend woningen- en winkelblok is de eerste paal geslagen in 1963. Het geheel mag zich scharen onder de fraaie Wederopbouw complexen die Vlaardingen rijk is.   

In november 2007 werd de HVV door de gemeente Vlaardingen gevraagd om mee te denken voor het realiseren van een lijst van Beeldbepalende panden voor Vlaardingen. Een mooi initiatief, maar ook een flinke klus. Oude inventarisaties kregen een up date en werden er door de HVV veel panden aangedragen die voor de status Beeldbepalend in aanmerking zouden kunnen komen. Het resultaat was een groslijst van 890 panden. Vervolgens is een gespecialiseerd bureau aan de slag gegaan om al die panden aan de hand van een speciaal puntensysteem te beoordelen. Op 14 februari 2013 kon tijdens de toekenning van het Beschermd Stadsgezicht in de Grote Kerk, ook de zo begeerde lijst gepresenteerd worden waarop uiteindelijk 555 panden prijken.

Voor een foto reportage zie onder button Foto's en vervolgens onder Beeldbepalende panden.

Ook hier adverteren? Klik hier.

Spreekt de HVV u aan en wilt u zich opgeven als lid? Heel graag! Hoe meer leden, des te sterker we staan om het historisch waardevolle in Vlaardingen voor het nageslacht te behouden. Lees verder

De Visbank en de Westhavenplaats. Carl Wilhelm Mieling, ca 1863. Collectie Stadsarchief VlaardingenVolledige afbeelding